top of page
  • Marije Zuidema

Website sneller op pagina 1 binnen Google of Bing (of andere zoekmachines)

Bijgewerkt op: 27 aug.

Heb je eindelijk je website live, ben je niet vindbaar. Wil je sneller op pagina 1 binnen Google of Bing komen? Dan is het niet alleen handig om te weten wat jouw potentiële klanten intypen in de zoekbalk, maar moet je óók zorgen voor een gebruiksvriendelijke, snelle site én werken aan je linkbuilding.


5 tips om jouw website sneller op pagina 1 binnen Google of Bing te krijgen.


Tip 1: Kijk naar je concurrenten

Ik ben maar meteen eerlijk; deze tips zijn niet voor iedereen afdoende. En dat heeft alles te maken met jouw online concurrenten. Stel dat je een nagelstudio in een dorp begint. Dan zullen er minder (online) concurrenten zijn dan wanneer je er eentje opent in een grote stad. En de ene concurrent zal wél flink investeren in SEO (Search Engine Optimization) en de ander niet. Of je jouw website gemakkelijk sneller op pagina 1 binnen Google of Bing krijgt, hangt dus niet alleen af van je eigen inspanningen.


Hoe kom je er dan achter hoe groot de concurrentie precies is? Dat kun je uiteraard doen door zelf eens te zoeken op verschillende zoektermen, maar óók door een concurrentieanalyse uit te laten voeren. Daarmee krijg je inzichten in de websiteresultaten van je concurrenten én ontdek je meteen op welke zoekwoorden zij zich focussen. Zo kun jij je ook extra gaan inzetten op diezelfde zoekwoorden óf je kiest juist andere zoekwoorden. Misschien wel veel slimmer! 😉


Tip 2: Zorg voor backlinks

Hoe meer er online naar jouw site verwezen wordt, hoe relevanter je wordt gevonden door zoekmachines. Want tja, als er veel naar jou gelinkt wordt, dan zul je wel belangrijke dingen te melden hebben, toch? Zoekmachines zijn geen mensen, dus via deze weg (de zogenaamde backlinks) begrijpt het systeem erachter dat je populair bent.


Zit jouw website dus al best lekker in elkaar? Ga dan aan de slag met backlinks. Vermeld bijvoorbeeld jouw website op je social media kanalen of vraag klanten om naar jouw site te linken. Je zou ook blogs kunnen gaan schrijven voor een platform binnen jouw vakgebied waarbij je steeds een verwijzing naar je eigen site maakt.


Tip 3: Optimaliseer het formaat van je afbeeldingen

Vijf seconden wachten op het laden van een pagina? Daar wacht een bezoeker misschien nog net op, maar veel langer moet het niet duren. Bovendien scoor je al een irritatiepuntje. Hoe sneller je website, hoe beter. Daar wordt jouw websitebezoeker blij van, maar ook Google houdt rekening met de laadsnelheid van webpagina’s tijdens het ranken van jouw website. Dit heeft te maken met technische instellingen, maar als je zelf je website beheert en niet heel veel afweet van html’en en websites bouwen, dan kun je de laadsnelheid op z’n minst verhogen door je afbeeldingen te optimaliseren. Wordt een plaatje slechts klein weergegeven? Upload ‘m dan niet als 4000 x 4000 pixels. Over het algemeen hoeven afbeeldingen op websites sowieso niet breder te zijn dan 2500 pixels. Probeer per foto ook rond de 500 tot maximaal 700 KB te blijven. Ga nooit over de MB per foto.


Tip 4: Verwerk de zoekwoorden in je afbeeldingen

En over afbeeldingen gesproken; wist je dat je SEO toe kunt passen op afbeeldingen? Dat wordt vaak vergeten, maar mocht je per pagina al een zoekwoord hebben gekozen, verwerk die dan ook in de afbeeldingen op die desbetreffende pagina. Hernoem de bestandsnaam én verwerk het zoekwoord ook in de afbeeldingstitel. Dat zijn dus twee verschillende dingen. De titel is leesbaar voor je bezoekers en ook voor machines. Geef die dus gerust een complete zin met spaties mee.


Ik vind dit zelf altijd een hele fijne omdat deze optimalisatieslag vrij vlot gaat. Open je mediatheek en je kunt de afbeeldingen gemakkelijk allemaal bij langs gaan. Gebruik je een afbeelding op meerdere pagina’s? Probeer dan beide zoekwoorden erin te verwerken of upload dezelfde afbeelding opnieuw, maar dan met een andere bestandsnaam en titel.


Overigens vergroot dit natuurlijk ook je kans om weergegeven te worden binnen de sectie ‘afbeeldingen’ van zoekmachines.


Tip 5: Laat je website sneller indexeren via Google Search Console

Heb je verbeteringen aangebracht aan je site? Geef ‘m dan een extra boost via Google Search Console. Je kunt daar gratis een account aanmaken en niet alleen jouw site sneller laten indexeren, maar ook resultaten van de verschillende pagina’s terugvinden.


Uiteindelijk zal je site automatisch wel opnieuw geïndexeerd worden, maar dat kan weken tot zelfs maanden duren. Dus wil je jouw website sneller op pagina 1 binnen Google of Bing en krijgen, dan is het dus handig om er via Google Search Console vaart achter te zetten. Wees overigens niet meteen teleurgesteld als je niet direct plekken stijgt. Ook al laat je je website sneller indexeren, het kan nog steeds zo zijn dat de resultaten pas later zichtbaar zijn. Google en Bink hebben even de tijd nodig om websites te beoordelen op relevantie en betrouwbaarheid. Posities zijn sowieso nooit vast. Ook dit hangt weer mede af van jouw online concurrenten.


Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om te stijgen binnen zoekmachines. Wil je met je website sneller op pagina 1 binnen Google of Bing komen? Neem dan eens contact op. Ik kan jouw site onderwerpen aan een (snelle) scan en kijken wat er precies nodig is om de strijd aan te gaan met je concurrentie.

9 weergaven

Comentarios


bottom of page